lördag 5 november 2011

Ett hus vid Widerup.

Många gånger har det passerats utan att jag stannat till, men idag var det dags. Ofta har undran varit stark och tankarna likaså, vad har det använts till?
Det ligger alldeles själv bara någon km från den stora rondellen vid Gårdstånga på vägen mot Kävlinge. 
Slottet ligger i Eslövs kommun vid gränsen mot Lund. Det är bara Kävlingeån som skiljer dem åt.
Kan det vara ett vapenförråd, eller ett avlägset förråd med gift. Ja vad vet jag?


I alla fall gillar jag det ...

Vet du vad huset användes/används till, skriv gärna ner det i en kommentar ...


/ Lars 4 kommentarer:

 1. Nu har du varit nära mina hemtrakter, jag har för mig att det är en gammal smedja som hör till Hviderups slott, har själv varit där och fotograferat och tror att det används som förråd idag. Synd, för det är en väldigt vacker byggnad...

  SvaraRadera
 2. Tackar, smedja kan det nog vara ja. Så långt tänkte jag minsann inte ...
  ... kom aldrig in till Örtofta, utan svängde av mot Ellinge vid Viderups slott.

  SvaraRadera
 3. Har även jag passerat huset ovan och tyckt att det är vackert. Min bror bor i Landskrona och när jag besöker honom blir det många turer på småvägarna runt Skåne.

  Gillar dina bilder, ska kika runt mer i bloggen!

  SvaraRadera
 4. Byggnaden är mycket riktigt slottets gamla smedja och saknar således järnvägsanknytning även om järnvägen låg strax intill denna byggnad.
  Stationshuset som låg när vägen ner till slottet revs redan 1960. Alla stationshusen på banan utom Harlösa var ursprungligen identiska. lilla Harrie och Gårdstånga tillbyggdes under privatbanetiden.
  En bit öster om Viderups station låg en banvaktsstuga. Den rationaliserades bort efter SJs övertagande av banan men blev bostad åt någon järnvägare. Efter banans nedläggning köptes den liksom stationen av slottet men i motsats till stationen fick stugan stå kvar. I mitten av 1980-talet beboddes stugan som var mycket intakt av en vänlig äldre Viderupsanställd. Troligen var det när denne dog som stugan blev överflödig och tyvärr revs. Äger man ett slott från den danska tiden tycker man kanske inte att hus från 1906 är så bevaransvärda som vi järnvägsentusiaster anser

  SvaraRadera

Centrala Malmö i dimma!

En liten kavalkad från centrala Malmö. / Lars