söndag 19 februari 2012

Offentlig kroppsdekoration

Jaha, vad kan han nu mena. Inte kan det väl finnas sådant på stan inte. Det beror lite på vad man menar med det, eller hur? 
Gick runt en sväng nu på söndagen och dokumenterade lite av den varan. Har sneglat på dem ett antal gånger utan att göra slag i saken.
Här kommer 8 bilder på dekorationerna ...


Naturligtvis så menade jag huskroppar och inget annat. De flesta kom till under Jugend-perioden som varade ungefär från 1880-talet till c:a 1910-talet.
Läs mer om det på WIKIPEDIA.
Så om du kikar uppåt väggarna när du är på din stad så finner säkert du också vackra ornament och figurer sittande där och kikar ner på oss.

/ Lars3 kommentarer:

 1. Veldig vakker fasadedekorasjoner,- og hvilket flott håndverk! Ser av taggen at dette er i Malmö,- er det en "jugend-by?" Har aldri fått besøkt den byen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Monica!
   Malmö har en väldigt blandad bebyggelse där en del av centrala delen har den här typen av dekorationer. Annars så är det mest byggnader från 20- 30-talet och framåt som dominerar. Besök https://www.facebook.com/groups/55903549471/ där du kan se hur det varit en gång i Malmö, och se även www.malmo.se.
   Malmö har Sveriges högsta bostadshus, Turning Torso på 190 meter. Bara bropelarna på Öresundsbron är högre, 202 meter.
   http://www.turningtorso.se/
   / Lars

   Radera
  2. Tusen takk for svar, Lars. Skal sjekke opp de sidene du anbefaler her. Er veldig interessert i arkitektur, så må suge kunnskap der jeg kan:)

   Radera

Centrala Malmö i dimma!

En liten kavalkad från centrala Malmö. / Lars