fredag 17 februari 2012

Ramlösa - inte bara en dryck

Ramlösa är ju det där porlande vattnet från Helsingborg, eller hur? Du har kanske inte tänkt på att det även är en stadsdel i södra delen av stan.
För en del så är det en gammal brunnsort som folk vallfärdade till. På Ramlösaflaskan/burken ser du ett ansikte som föreställer grundaren till brunnsparken,  Johan Jacob Döbelius
Parken grundades 1707 den 17:e juni. För dig som inte varit där så kan jag rekommendera det att någon gång besöka stället. Hela parken med byggnader är byggnadsminnesförklarad 1973.
Jag koncentrerar mig idag till en enda byggnad som är byggt i en halvcirkel, helt enkelt en ligghall där man skulle vila upp sig under dagarna.Detta är en av c:a 20 byggnader från brunnstiden som står kvar. I många av husen bor det folk och de har i princip ingen mark runt huset, men man klampar för den skull inte alldeles intill fönsterna precis. 
Området är så intressant i många aspekter så jag återkommer vid senare tillfälle med mer bilder härifrån.
Vill du läsa mer om platsen och hitta hit så följ länkarna som kommer ...

/ Lars

3 kommentarer:

 1. Tack för tipset Lars - dina bilder inbjuder till att kolla in stället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var så lite så, vet själv hur värdefullt det är att finna nya ställen via bloggar från när och fjärran. Hela parken är fantastisk speciellt på våren då bokens blad är som vackrast, undantaget då höstfärgerna. Ett antal rodhodendron med sina vackra blommor i maj-juni är bedårande ...

   Radera
 2. Många trevliga vinklar Lasse...
  Ett ställe som jag aldrig har besökt, men det är nog på tiden inom kort.
  Blir det någon spännande fototur i helgen.? Själv ska jag nog ta mig en promenad efter jobb på söndag morgon i Pildammsparken innan jag går och slaggar. Får se om det kan bli några fågelbilder.

  En fortsatt trevlig helg till dig...

  SvaraRadera

Centrala Malmö i dimma!

En liten kavalkad från centrala Malmö. / Lars