tisdag 13 mars 2012

En stadsdel i förvandling!

Åkte iväg en liten stund till en av de nya stadsdelarna i Malmö igår. Kunde suttit kvar i bussen hela vägen men då tar det över en timme att komma fram. Istället stannade jag vid centralen och tog tåget till Hyllie station, sista hållplatsen innan tåget far vidare mot Kastrups flygplats o Köpenhamn.
Stationen är den enklare av de tre som byggdes i samband med Citytunneln. Ganska öppen så blåsten far igenom stationen även vid minsta vind.
Om du öppnar upp KARTAN ÖVER HYLLIE så ser det inte mycket ut för världen idag. Väster om Malmö Arena byggs idag ett mastodon-köpcentrum med namnet Emporia på hela 93000 kvadratmeter, ritat av Gert Wingårdh.
Norr om finns idag mässhallarna som invigdes för en kort tid sedan, och ytterligare norr om mässhallen ska nya badhuset byggas.
Man kan säga att det är en stadsdel i förvandling. Och söder om ska nya bostäder så småningom byggas.


Vid stationstorget


Emporia´s östra sida

Vattentornet och Malmö Arena

Mässhallarnas södra sida

Allt är inte färdigt



Trappa på utsidan av Emporia

Stationstorget med "plattan"

Första gången jag överhuvud taget var här ute var det i vattentornet som då var enda byggnaden här ute. Närmsta bebyggelse då var Holma 500 meter bort. Det fanns en restaurang uppe i svampen på tornet som vid detta tillfälle hyrdes av Sydsvenska Orkidésällskapet för en tävling mellan Sverige och Danmark. Bör varit på 80-talet någon gång, för jag minns jag tog tåget och stadsbuss ut till Hyllie by som jag trodde var närmsta hållplats. Men en snäll busschaufför körde mig hela vägen ut. Det var då det ...

/ Lars







6 kommentarer:

DeSoto sa...

Tack Lars - en trevlig bildserie!

smultris sa...

Attans vilka snygga foton, du kan det här med komposition, linjer och ljus fin gråskala i dina svartvita bilder :)

Matts sa...

Alldeles lysande Lasse...väl fångat och väl dokumenterat. Ska själv ut dit en dag och se hur det ser ut.
Ja visst minns man när enbart vattentornet fanns på denna plats. Minns att jag var där uppe vid ett tillfälle när jag var en liten skånepåg...delar av det minnet sitter kvar, det var en hisnande utsikt...upp dit vill jag igen.

larsfotografier sa...

Tack ska du ha. Trots den lite sterila miljön runt omkring så kan man få till fina vinklar där ute ...

larsfotografier sa...

Tackar allra mjukast ...

larsfotografier sa...

Osäker på att man kan komma upp i tornet numera, men tanken den finns där ...

Kyrkö mosse del 2

 Ganska precis 9 år efter jag var på skrotplatsen första gången (3 augusti 2009), så återvände jag dit (6 augusti 2018). Första anblicken sa...