måndag 27 februari 2012

Trevande ...

Ibland när idéerna tryter så får man taga vad man haver. Hade lite blått glas hemma och gjorde några trevande försök att skapa några bilder med hjälp av dem ...





Kanske inte helt genomtänkt, men jag visar dem ändå ;-)

/ Lars



söndag 26 februari 2012

FotoTRISS - Tema "Melodifestivaltävling"

Lämnar in mitt bidrag utan bildkommentarer. Bilderna får tala för sig själva ...
... se fler bidrag hos FOTOTRISS.
Fina vinster från SVENSKA SPEL!!!





Lycka till säger jag till alla deltagare.

/ Lars



Bussigt värre!

Rundturen igår gav dagens bilder. I hamnområdet utanför stations- och bangårdsområdet i Malmö ligger ju Malmö hamn, eller som det heter officiellt CMP Malmö där C står för Copenhagen, M för Malmö och följaktligen P för Port.
Det är gigantiska ytor som tas i anspråk. I princip är hela hamnen utfyllnad från olika projekt runt om såsom Citytunneln och muddringar från Öresundsbron.
En imponerande del av verksamheten är bilimporten hit. Massor av bilar av ett tiotal olika märken passerar här för vidare transport runt om i Norden och även mot Ryssland och grannländerna där. Se karta över hamnen här!
När du ser kartan har du järnvägen i nedre kant. Strax ovanför till vänster en halvö där du kan se mängder med nya bilar om du förstorar kartan.
Bussarna som jag fotograferade av ligger nära järnvägen och var inte så många, kanske ett 50-tal utrangerade från stadstrafiken. Men på något sätt fotogeniska ...





Bild 1 och 3 har jag använt mig av så kallat LAB-läge i redigeringsprogrammet där tanken är att förstärka färgerna på ett markant sätt. Blir lysande på något underligt vis.

/ Lars



lördag 25 februari 2012

Vintergatan utan stjärnglans

Tidigt idag slog jag upp de ljusblå (bara ett uttryck ;-)) alldeles för tidigt. Lite rastlös var jag också vilket gjorde det lättare att åka iväg. Planen var att ta mig till Ystad, men det gick inget tåg på flera minuter vilket gjorde att beslutet blev hamnen i stället.
Strax utanför järnvägen på sjösidan ligger en liten stump av gata som heter Vintergatan. Cirka 380 meter är den (kollade på Eniro som har en tjänst där du kan mäta avståndet på ett enkelt sätt) och har väl egentligen inget speciellt att bjuda på.
Låter bilderna berätta om hur det ser ut där ...


Västra änden av Vintergatan








Östra änden av Vintergatan

Tycker det är lika bra att dokumentera platsen nu för en dag så ska hela rasket bort och ersättas av bostäder och kontor. Säkerligen butiker med. Men det sker nog inte innan Västra hamnen är färdigbyggt om några år.
Det här är ett riktigt bra läge för att bo på, och gissar att många vill hit när det väl börjas ...

/ Lars



Bulltoftas högsta punkt!

Hela Bulltoftaparken, eller rekreationsområde som det också benämns, är uppkommer efter 1972 då flygplatsen lades ner och flyttade till Sturup i Svedala kommun. Vill minnas att schaktmassorna från inre ringvägen fick dumpas där och på så sätt skapades lite backar å ett par ställen. I den södra delen finns fortfarande resterna av Hohögarna, en liten rullstensås? som går från gamla flygstationens lokaler och mot Riseberga. Den gamla radarn finns fortfarande kvar på backen. Hohög lär betyda de höga högarna. Ligger i Husie stadsdel.
En dag stod jag uppe på en hög på området som kossorna "äger" på sommaren och barnen på vintern då snön ligger i backen. Bilderna är tagna i princip rakt söderut, de första två, medan bild ett pekar mot nordost.


I fonden syns Stora Bernstorps industri och köpcentrum

Där masten syns ligger min bostad strax till höger

Mitt i längst bort syns Husie kyrka och längre bak Oxie vattentorn

Denna dag var det väldigt disigt vilket jag försökt få fram i bilderna.

/ Lars



fredag 24 februari 2012

Skabersjö - omsjunget av Edvard Persson

Det var slottet han sjöng om, eller Skabersjö gods. Nu så är det inte den kåken jag ska visa några bilder ifrån utan från Skabersjö by som ligger på andra sidan motorvägen mellan Malmö och Ystad.
Och för att vara ännu mer exakt så är det faktiskt skolan som känns lite överdrivet stor för att egentligen passa in i byn, men nu står den där. Idag ska det vara en friskola (I ur och Skur)som huserar där, och just denna lördag jag och Robin passerade där så var det en stor städardag på skolgården. Robin ville in där och jag var mer tveksam, men han frågade och det var OK att ta lite bilder inne i byggnaden.
Så, varsågod att följa med ...








Skolan ser kanske lite skabbig ut men den har charm ...
... en kuriosa är att detta lilla samhälle hade ett av Sveriges bästa damfotbollslag på 1980-talet. Idag ligger de i "femman".

/ Lars



torsdag 23 februari 2012

En spännande effekt!

Ofta när jag kikar igenom bilderna som tagits så "förkastar" jag fler i den snabba genomgången. Jag slänger inga bilder förutom om de verkligen är omöjliga att någon gång kunna använda i någon form av sammanhang, men de är inte många.
Jag återvänder ganska ofta tillbaka till album tagna lång tid innan och därmed oftast lite bortglömt vad som finns i dem.
Guldkorn kan absolut hittas som varit bortglömda, men med lite modern teknik kan bli hur trevliga som helst. Ett online-program som jag kommer tillbaka till då och då är TILTSHIFTMAKER.COM där speciellt bilder tagna lite uppifrån får en karaktär av att fotograferat av en modell. Perspektivet blir rätt kul måste jag säga.
Här är några som blivit lyckade (i mitt tycke ;-)) ...


Skogskyrkogården, Stockholm

Triangelen, Malmö

Vid Kärnan, Helsingborg

Vid Kärnan, Helsingborg

Vid Kärnan, Helsingborg

Innergård, Univeristetssjukhuset i Malmö

Jag gillar effekten, gör du det?

/ Lars



onsdag 22 februari 2012

Ett hus för medborgaren

Medborgarhuset i Eslöv, det är ett verkligt fint exemplar på hus för folket. Det används ganska så flitigt av föreningar. Jag har besökt både fotoklubbens och frimärksklubbens utställningar i lokalerna
Förra året när Eslöv firade 100 år som stad så arrangerades det mer än vanligt i staden, och självklart fick denna vackra byggnad en extra plats i solen.
Visar idag några nytagna bilder från både utsida och insida. En dag ska jag komma dit med stativ ...


Cykelställ på södra sidan

Entré mot järnvägen (östra sidan)

Inlastningsramp på östra sidan

Nedre plan mot söder

Nedre plan mot norr

Entrén på norra sidan

Bilderna här representerar inte denna kåk rättvist. Föreslår att du själv besöker medborgarhuset när du har vägarna förbi Eslöv, för detta hus är värt ett stopp...

... kuriosa om fotoklubben, den är en dag äldre än vad jag är ;-)

/ Lars




tisdag 21 februari 2012

Idag lagerlokal - en gång rikskändis?

Ibland får en lokal ett namn som om det missbrukas blir till ett rikskänt namn. Det jag tänker på är La Reine-mannen. Minns du hur han fixade skalbolag och svindlade till sig omkring 2 MILJARDER kronor, och detta var i slutet av 1980-talet och början av 1990. Han dömdes 1992 till 7 års fängelse för det. Han greps för ganska precis ett år sedan i Köpenhamn. Om han hade avkänat straffet innan vet jag inte.
Ja, La Reine, var kom det ifrån tro? Jo i Eslöv fanns ett företag som tillverkade kläder som hette just La Reine. Lokalen finns fortfarande och används som ett lager för möbler tillhörande ett möbelföretag i Eslöv vid namn Blomsterbergs.



En gång en kändis, idag mer avsomnat.

/ Lars



Glimtar från Eslöv

Nästan var gång jag kommer till Eslöv så är det med hjälp av tåget. Och i princip var gång jag är där så ska jag besöka min mamma. Varje gång så finns kameran med, och då brukar det bli några bilder tagna i stan.
Inget undantag igår vid besöket där. Gick en sväng på östra sidan av järnvägen och där söderut förbi Salubrin-fabriken (Druvan nuförtiden) och med sikte på gamla spritfabriken. Det brann i den kåken för en tid sedan så min förhoppning att komma in i huset var ganska så liten.
Väl där så upptäckte jag det som befarats, gick inte att komma in. Fick bli lite bilder utifrån med lite trixande över/under staket, in genom söndriga fönster mm.
Vidare till en annan fotogenisk kåk, medborgarhuset.


Spritfabriken

Spritfabriken

Spritfabriken med Lagerhuset i bakgrunden

Spritfabriken med Lagerhuset i bakgrunden

Spritfabriken med Lagerhuset i bakgrunden

Medborgarhuset

Västergatan

Baksidan av "gamla BP"

Ok, hemma hos mamma

Det blev kanske inte de "vackraste" vyerna från staden, men ändå. Mycket minne finns ju bevarade i mitt inre sedan uppväxt-tiden där.
Bilden från Västergatan var ingången till min brors första lägenhet, då utan en massa tunnor som verkligen inte är vackert ...

/ Lars



måndag 20 februari 2012

Runt Lernacken

Lernacken är för de som inte vet den plats där brofästet är till Öresundsbron, på den svenska sidan alltså. Färden jag och Lalle tog påbörjades i Bunkeflo, den stadsdel som utvecklas mest just nu. Här byggs för glatta livet i skuggan av bron.
Vår vandring blev lite mer än en halvmil denna dag med målet Limhamn. Nedanför Lernacken på södra sidan om bron är det naturreservat som sträcker sig en bra bit söderut. Kossorna betar här på den varma delen av året.
Själva "nacken" är en karg plats bestående av utfyllnadsmassor från kalkbrottet i närheten. Gissar att det är allt som man inte kunde använda i cementen som hamnade här.
Fåglar finns det gott om här, både svan och änder. Mycket beroende att det är öppet vatten närmast bron och en bit bort mot Sibbarps badstrand. Dimman gjorde att vi inte såg så långt fram, vilket inte gör så mycket för min del. Man måste anpassa sitt fotograferande till hur väder och vind är, eller hur?









Valde att visa några av bilderna från rundan i svartvitt samt i kvadratiskt format. Ok, staketets cirklar är ett undantag när det gäller färgen i alla fall.
För dig som är nyfiken på området så kan du läsa mer på följande sida LIMHAMN-BUNKEFLO

/ Lars





Kyrkö mosse del 2

 Ganska precis 9 år efter jag var på skrotplatsen första gången (3 augusti 2009), så återvände jag dit (6 augusti 2018). Första anblicken sa...