tisdag 16 april 2013

Mellan Ö. Kattarp och Kvissle

Jaha, var kan nu det vara någonstans? Inte lätt med alla namn på platser i detta avlånga land.
Oavsett så gillar jag denna väg enormt. Lite slingrig både på höjden och tvärsen.
Den lilla byn Ö. Kattarp har nog inte varit med vid skiftet i början av 1800-talet när MacLean (eller hur han nu stavade sitt namn) på Svaneholm vid Skurup härjade med skiftet.
Flera kringbygda gårdar ligger hur som helst här och bildar en ganska rogivande miljö.


Här har jag Ö. Kattarp i ryggen och någonstans längre fram i dimman finns Kvissle.

/ Lars

4 kommentarer:

 1. Enligt den pensionerade lantmätare som berättade för oss på Svaneholm förra veckan så stavade Rutger sitt efternamn MackLean. Träffade samme lantmätare även idag och då berättade han att skiftet faktiskt inte infördes över hela Sverige och nämnde något landskap längre norrut. Vad jag kan utläsa på Lantmäteriets hemsida så är dock den här delen av Skåne du visar skiftad. Man kanske skiftade på tokigt sätt bara. :)

  Härlig dimbild förresten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Susanne för din fina kommentar!
   Jag kopierar följande från Wikipedia:
   "Östra Kattarps by är en ganska välbevarad Skåneby med levande jordbruk och året-runt-boende. Den är troligen från medeltiden och är vackert belägen i det sydvästskånska backlandskapet. Det var August Palms första arbetsplats inom skrädderiet då han som ung pojke blev fosterhemsplacerad just i Östra Kattarp hos den då verksamma skräddaren i byn. Här låg gårdarna kvar på sin plats när andra byar fick ett helt nytt mönster med det stora skiftet i början av 1800-talet. Östra Kattarp delade istället upp marken utanför i tårtbitar. Byn behöll sin form och det som har byggts nytt står på gamla grunder."

   Radera
  2. Haha, dela i tårtbitar var ju lite kreativt. :)

   Radera
 2. Den här bilden gillas Lasse.
  Visst har man sett detta motiv hur många gånger som helst...vägen och det ensamma trädet. Men tänk vad en inkräktande naken kvist uppe i högra hörnet kan ge ett motiv som denna en helt annan dimension...Najjs.

  SvaraRadera

Dalby Söderskog!

Ganska så mitt i Skåne ligger ett litet område kallat Dalby Söderskog. Området har som status nationalpark. I tisdags var jag där och tänkte...