söndag 21 juli 2013

Det var en gång - en knutpunkt.

Om man säger knutpunkten, så förknippar alla (eller i alla fall många) det med den stora stationen i Helsingborg, den där alla båtar anländer till liksom alla regionsbussar och tåg.
Men nu är det inte den knutpunkten jag tar upp, utan den som faktiskt hette så en gång. Platsen finns där Bergaliden möter Trädgårdsgatan, Södra Storgatan och Södergatan. Precis där som en insprängd kil mellan Bergaliden och Lilla Bergaliden och längst i väster Södra Storgatan. Komplicerat eller?
Nåväl, för ungefär 30 år sedan låg just på denna plats, som för övrigt bara hyser en parkeringsplats idag, ett gammalt hus som bland annat innehöll Helsingborgs Missionskyrka. Församlingen byggde en ny kyrka i utkanten vid Rosengården någon kilometer öster om Olympia, detta år 1982.
Jag passade på att fotografera i och omkring huset vid några tillfällen.
Så för dig som gammal Helsingborgare kanske det känns igen.

Från Bergaliden.

Från korsningen Bergaliden/Lilla Bergaliden.

Från Lilla Bergaliden

Från Södra Storgatan

Från Södra Storgatan

Från höjden intill lasarettet

Från Trädgårdsgatan
Nu när du ser dessa bilder så kanske det går upp ett ljus hur det hela såg ut, och som säkert en och annan saknar. Idag hade huset säkerligen byggts om till något, kanske en konsertlokal.
Här följer några bilder från ett av trapphusen.

Ett av trapphusen.

Samma trapphus.

Och igen.

Och en gatubild som visar oss Södra Storgatan
Nu rinner det kanske en liten nostalgi-tår nerför din kind, och tänker på allt som fått försvinna för stadens förnyelse, i detta fall en parkeringsplats.

/ Lars

2 kommentarer:

 1. Fantastic photos, interesting look into the past :) Regards

  SvaraRadera
  Svar
  1. Thank you very much. I have scan a lot of pictures, and it was so fun to find all this old places on the pics.
   Have a nice week / Lars

   Radera

Dalby Söderskog!

Ganska så mitt i Skåne ligger ett litet område kallat Dalby Söderskog. Området har som status nationalpark. I tisdags var jag där och tänkte...