lördag 28 december 2013

Att vara lite fyrkantig!

Som fotograf måste man nog vara det. Alla bilder du tar har ju fyra kanter, oavsett om bilden är kvadratisk eller rektangulär.
Härom dagen så bestämde jag mig för att bara ta kvadratiska bilder, och att kompositionen skulle göras i sökaren.
Sagt och gjort, kameran ställdes in på jpg och svartvitt. Kvadratiskt blev det, och med inbyggt filter i röd nyans. Helt ok blev inte bilderna direkt ut från "filmen", så in i redigeringsprogrammet och förändrade lite i ljushet och kontrast.
Ingen bild är beskuren, så de såg ut så här från början. Bra träning att försöka hitta linjerna direkt, och att tänka "svartvitt". Gör din egen bedömning av bilderna och om kvadratiskt kan vara något.
Ramen är indragen en aning i bilden, men absolut inget är bortklonat i dem. Och de är från en av mina absoluta favoritplatser, "talldungen" på Husie mosse.


Dagen var lite gråmulen vilket gjorde bilderna lite lättare att handskas med. En solig dag blir kontrasten för skarp mellan skugga och upplyst område.
Fick lite mersmak av att göra på detta sätt, så en fortsättning följer . . .

/ Lars

6 kommentarer:

 1. fantastic work.

  ps: thanks for the introduction :)

  SvaraRadera
 2. Fina bilder och så vilsamt för ögonen med det svartvita.
  Det kvadratiska formatet leder tankar till Hasselblad eller Rollieflex.
  Gillar din svartvita bilder...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack CG!
   Har börjat intressera mig mer för det kvadratiska nuförtiden. Kräver liksom ett helt annat tänk på komp mm. i jämförelse med rektangulära formatet.

   Radera
 3. Kjempeserie, Lars! Jeg har jo vært helt "firkantet (kvadratisk) lenge,- så synes faktisk det er vanskelig å gå over til andre formater! Flott redigering med fine kontraster!
  Ønsker deg et riktig Godt Nytt År!
  Klem:)

  SvaraRadera
 4. Men det är rätt kul att ta fyrkantiga bilder :) Jag har gjort det några ggr nu och det är faktiskt lite kul :)

  Nu tycker jag iaf att dina blev toppenfina!


  Och så önskar jag dig ett härligt 2014 :)

  SvaraRadera

På ruinens brant!

Långt ute i skogen, eller inte? På en plats endast 1,5 km från Knivåsens hållplats mellan Dalby och Veberöd, och nästan direkt söder om håll...