söndag 29 september 2013

Fototriss - SIFFROR!

Jaha, siffror var det. Jag ger dig några bokstäver istället . . .




... som också är siffror.

Vill du se fler siffror besöker du med glädje följande sida: SIFFROR!

/ Lars

fredag 27 september 2013

Korsningen Riggaregatan och Östra varvsgatan i Malmö

En stadsdel i Malmö som är långt ifrån färdig men ändå ganska väl uppbyggd, det är Västra hamnen. Fortfarande byggs det för fullt, och jag tror inte de nått ända ut till kustremsan norrut. Där finns i alla fall som jag såg, två stora kvarter med jordhögar mm.
Bilderna du ser nedan är från det just nu nordligaste bebyggda hörn (Riggaregatan och Östra varvsgatan) med bostäder på halvön kallad Västra hamnen.








Bilderna fick bli i svartvitt eftersom det blev bäst så helt enkelt.
Jag bjuder dig på två bilder till men de är tagna längre in vid den plats som kallas BO01 efter boutställningen där 2001.
Platsen ligger vid hörnet Barometergatan och Kompassgatan. Jag sammanfogade bilderna till en, och där du kan se hur omgivningen förändrats på 12 år.


Klicka på bilderna för en större bild.

/ Lars


tisdag 24 september 2013

Hovs hallar - igen

Här lite fler bilder från Hovs hallar, Skånes svar på Alperna ;-)

Första gången jag såg sådana här stenstatyer var på Nordkapp 1977

Lalle i fotograferingstagen

Underbart stilla denna fredag

En ljuvlig plats

Måste hit igen

Exotiskt

Halland i fonden

Matts och Lalle på toppen

Några små konstverk på klapperstensfältet.
Platsen är besökt av många människor under årens lopp, och då inte minst de inom filmbranschen. Både Sjunde inseglet som Ingenjör Andrés luftfärd har vissa scener härifrån.
Kan också tillägga att bilderna du ser är gjorda i HDR 

Vill också tacka Lalle och Matts för en fantastisk dag där ute på fältet.

/ Lars

lördag 21 september 2013

Skånes nordvästligaste utpost!

En tripp vi pratat om länge, jag, Matts och Lalle, är vägen upp till HOVS HALLAR.
Jag har varit där vid ett flertal tillfällen, men det var på 80-talet när jag bodde i Helsingborg. Då hade jag bil och var betydligt närmre stället än i dagens Malmö, och utan bil ;-).
Nåväl, lite planerande och trixande så åkte jag och Lalle med Matts vägen upp denna härliga fredag i september. Enda plumpen var att det inte blåste. Havet låg stilla utan att röra sig speciellt mycket. Förhoppningen var att få lite kul rörelsebilder från denna vilda kustremsa.
Väl där tog vi oss raskt ner mot vattnet. Cirka 200 meter från parkeringen, men ganska svår väg ner mellan stenblock och lösa stenar. Vi var överväldigade när stranden mötte oss och våra kameror.






Platsen är helt fantastisk. Än så länge är bara en bråkdel av bilderna vidgjorda, men mer komma skall.
Allt som allt vandrade vi cirka 3,5 km denna dag, men det var fågelvägen. Ingen spikrak slinga precis. Höjdskillnaden rörde sig säker om något hundratal meter med ibland över 45-gradig lutning. Det tog rejält på krafterna.
Ett gäng getter på ungefär 7 djur vandrade och klättrade i bergssidorna utan problem. Kul att se.

/ Lars

torsdag 19 september 2013

Längs Malmös kust

Under några dagar har min kurs drivit mig ut mot öppna vatten. Bland annat besökte jag Västra hamnen härom dagen och Sibbarp idag. Det börjar bli mina temperaturer utomhus nu, så då gäller det att utnyttja dagarna och dess kortare timmar för kameraändamål.

Här syns Dockan, just där som Kockums-kranen stod för drygt tio år sedan.

Sigma-huset stod alldeles ensamt här ute för cirka tio år sedan

Cementas ersättningssilos i östra hamnområdet

Nu läggs sista handen på gräsmattan för denna gång. Flygintresserad som Ulf är ville han köra "rote" med kollegan.
I de tre översta bilderna är allt förstärkt genom så kallad HDR.
Så till dagens bilder. Här ser du lite av Sibbarp en septemberdag, helt utan folk, i alla fall badande sådana . . .

En liten "privathamn" för några fiskare.

Cementas gamla lokaler samt hotellet vid korsningen Strandgatan, V. Bernedottesgatan och Linnégatan

Vattnet var väldigt klart idag

Ett ensamt träd, många gånger fotograferat av just mig.

En lites strandremsa, som ser stor ut just här.
Då har du fått gå med på en liten vandring i Malmö och Limhamn. Däremellan ligger hela Ribersborgsstranden och väntar på utforskning . . .

/ Lars


söndag 15 september 2013

Fototriss - negative space

Veckans triss är i min smak. Gillar att ligga klistrad på kanten med motiven, och låta en stor del av övrig yta vara "orörd".

Lillgrund strax söder om Öresundsbron

Öresundsbron

Kite-surfing på sydsidan av Höllviken
En trend är, tycker jag, att man ska ha en massa information i sina bilder, utan att låta betraktaren själv ställa sig frågor om bilden. Både på gott och ont.
Vill du se fler trisser med negative space bör du göra det via följande länk.

/ Lars

fredag 13 september 2013

bara 333 meter

Ungefär så långt har jag till en talldunge nära hemmet. Det är ett ställe som jag försöker komma till i olika typer av väder, för ljuset blir så annorlunda här. Här har jag tagit både soluppgångar, solnedgångar, dimmiga dagar soliga dagar, ja nämn vad jag inte lagt tid på här.
Redan för snart 40 år sedan var jag i krokarna under nästan ett år. Då var det lumpen på LV4 som gällde, och av området minns jag inte mycket. Precis nedanför denna talldunge fanns i alla fall en skjutbana som användes av oss då och då, liksom en trekilometers-runda som gick längs med dagens vatten vid Husie mosse och upp för backen mot Kvarnby by.
Härom dagen så tog jag en stilla promenad vid talldungen som du ser nedan.







Absolut en av de skönaste platser jag har i närområdet. Sträckan mäter cirka 1 km från norr till söder, från HEAB till i höjd med Husie kyrka i söder.

/ Lars


onsdag 11 september 2013

Östersjökusten i HDR!

Tjenare på dig!
En plats som många gillar, och jag med ;-), är sydsidan av Falsterbonäset. På något sätt är där mer att utforska än vad man hittar på norrsidan. Kanske är det ljuset p.g.a. solens närvaro på ett annat sätt. Kan också bero på att där i princip inte finns någon sandstrand på norrsidan, utan mer långgrunt med stenar i kanten, dock inga större sådana.
Nu bestämde jag mig för att ta så kallade HDR-bilder på promenaden. D.v.s tre bilder sammansmälta till en, där man utnyttjar det bästa ur var bild. I princip har man en normalinställd bild och utöver det en underexponerad och en överexponerad. Detta medför att man tar fram detaljer i både skugga och i de allra ljusaste delarna av bilden. Tycker dessutom att det blir en lite tredimensionell effekt av det med. Färgskalan blir ljuvlig gentemot enbart en exponering.

Här har jag i stort sätt inte gjort mer än justerat lite i färg och ev. ljusat upp bilden en aning.








Om man ser efter ordentligt på vissa bilder, så ser man att den inte kunnat lägga ihop bilderna helt och hållet, men då ska man kika ordentligt.

/ Lars


Kyrkö mosse del 2

 Ganska precis 9 år efter jag var på skrotplatsen första gången (3 augusti 2009), så återvände jag dit (6 augusti 2018). Första anblicken sa...