fredag 31 januari 2014

En kändis i Lund!

Lund är ju känd för ett flertal ställen och personer. Några personer förknippade med Lund var bl.a. Sten Broman, Stellan Sundahl, Frithof Nilsson Piraten, C F Hill, Gösta Adrian Nilsson (GAN).
Men nu till en annan kändis, nämligen Domkyrkan. Den är tillkommen runt 1100, men exakt är det väl ingen som kan veta idag.
Citat från Wikipedia: 

"Lunds domkyrka kom till på 1100-talet efter att Lund hade blivit säte för Nordens ärkebiskop. Kyrkan byggdes av sandsten i romansk stil av stenhuggare från Rhen och Italien. Lunds domkyrka anses vara nordens främsta efterföljare till kejsardomen i Speyer."

Bilderna nedan är från huvudentrén i väster (vapenhuset) och de två andra är nere i kryptan. En plats som många vallfärdar till än idag. Största "lockfågeln" i kyrkan är astronomiska uret.




Väl värt ett besök för alla, oavsett om man är troende eller ej.

/ Lars

2 kommentarer:

Nitas sa...

Ojj där skulle jag vilja besöka bara för att känna av omgivningen och njuta av det mäktiga som bara sådana här byggnader har , så häftig bild den nedersta . Trevlig helg // Anita

larsfotografier sa...

Tack Anita!
Platsen är fantastisk för en fotoentusiast. En av de platser jag besöker så ofta jag kan.
Ha en skön vecka!

Utmed min cykelrunda!

 Jag bor i östra Malmö och har ganska nära ut till naturen därifrån. 2 km österut kommer man över yttre ringvägen som börjar borta vid brofä...