fredag 31 januari 2014

En kändis i Lund!

Lund är ju känd för ett flertal ställen och personer. Några personer förknippade med Lund var bl.a. Sten Broman, Stellan Sundahl, Frithof Nilsson Piraten, C F Hill, Gösta Adrian Nilsson (GAN).
Men nu till en annan kändis, nämligen Domkyrkan. Den är tillkommen runt 1100, men exakt är det väl ingen som kan veta idag.
Citat från Wikipedia: 

"Lunds domkyrka kom till på 1100-talet efter att Lund hade blivit säte för Nordens ärkebiskop. Kyrkan byggdes av sandsten i romansk stil av stenhuggare från Rhen och Italien. Lunds domkyrka anses vara nordens främsta efterföljare till kejsardomen i Speyer."

Bilderna nedan är från huvudentrén i väster (vapenhuset) och de två andra är nere i kryptan. En plats som många vallfärdar till än idag. Största "lockfågeln" i kyrkan är astronomiska uret.
Väl värt ett besök för alla, oavsett om man är troende eller ej.

/ Lars

2 kommentarer:

 1. Ojj där skulle jag vilja besöka bara för att känna av omgivningen och njuta av det mäktiga som bara sådana här byggnader har , så häftig bild den nedersta . Trevlig helg // Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Anita!
   Platsen är fantastisk för en fotoentusiast. En av de platser jag besöker så ofta jag kan.
   Ha en skön vecka!

   Radera

Innan de riktiga höstfärgerna kommit!

För ganska många år sedan hade jag 20:e oktober som dagen då det var optimala höstfärger ute i skogen. Numera har det datumet fått revideras...