torsdag 31 oktober 2013

Vid Dinoland.

Dinoland? Var kan nu detta ställe vara? Måste vara Fred Flintas hemtrakter, eller?
Nja, riktigt så långt bort är det inte sett från min horisont. Från Malmö kan det kanske vara 7-8 mil bort. Platsen syns över nejden när du närmar dig den. 
Intill Åstorp vid Nyvång fanns denna dinosauriepark tills för några år sedan. Bussen stannade vid Svedbergsgatan i Nyvång för att sen till fots nå fram cirka 500 meter bort. Svårt att hitta dit? Nej, nej, inte alls. Följ bara vägen mot den stora slagghögen som är ett minne av gruvdriften här en gång. Sveriges största gruva för stenkol fanns här. Mellan 1911 och 1966 bröts det i schaktet Carl Cervin (byggnaden finns kvar med ett museum) och hade ett djup på 100 meter. Precis intill fanns i slutet av 1990-talet Dinoland med olika dinosaurier i "naturlig" storlek. Redan på 70-talet kunde dessa djur beskådas vid Kongaö några km från Röstånga på andra sidan Söderåsen.
Idag är parken ett förfall där tiden tuggar på djuren.
Omgivningen är egentligen perfekt för en sådan här verksamhet, men tyvärr så finns ingen riktigt bra avfart från motorvägen till stället.
Slagghögen som uppskattningsvis är cirka 50- 60 meter hög bör inte klättras på av skäl som rasrisk. Däremot finns en slingrande väg uppför på östra och norra sidan av högen.
Kan också tillägga att kolen härstammar från Jura-tiden.

Naturen är riktigt trevlig här också, med härlig utsikt uppe på en platå vid den östra delen av kullen. Här syns hela Åstorp några km bort.

Hoppas bilderna inspirera dig att besöka platsen på egen hand.

/ Lars

Skicka en kommentar

Pictures I like.

Min granne har en blixtutrustning som hon riggar upp då och då. Vid ett tillfälle fick jag också prova den. Denna bild är visserligen lite k...