Vid Dinoland.

Dinoland? Var kan nu detta ställe vara? Måste vara Fred Flintas hemtrakter, eller?
Nja, riktigt så långt bort är det inte sett från min horisont. Från Malmö kan det kanske vara 7-8 mil bort. Platsen syns över nejden när du närmar dig den. 
Intill Åstorp vid Nyvång fanns denna dinosauriepark tills för några år sedan. Bussen stannade vid Svedbergsgatan i Nyvång för att sen till fots nå fram cirka 500 meter bort. Svårt att hitta dit? Nej, nej, inte alls. Följ bara vägen mot den stora slagghögen som är ett minne av gruvdriften här en gång. Sveriges största gruva för stenkol fanns här. Mellan 1911 och 1966 bröts det i schaktet Carl Cervin (byggnaden finns kvar med ett museum) och hade ett djup på 100 meter. Precis intill fanns i slutet av 1990-talet Dinoland med olika dinosaurier i "naturlig" storlek. Redan på 70-talet kunde dessa djur beskådas vid Kongaö några km från Röstånga på andra sidan Söderåsen.
Idag är parken ett förfall där tiden tuggar på djuren.
Omgivningen är egentligen perfekt för en sådan här verksamhet, men tyvärr så finns ingen riktigt bra avfart från motorvägen till stället.
Slagghögen som uppskattningsvis är cirka 50- 60 meter hög bör inte klättras på av skäl som rasrisk. Däremot finns en slingrande väg uppför på östra och norra sidan av högen.
Kan också tillägga att kolen härstammar från Jura-tiden.

Naturen är riktigt trevlig här också, med härlig utsikt uppe på en platå vid den östra delen av kullen. Här syns hela Åstorp några km bort.

Hoppas bilderna inspirera dig att besöka platsen på egen hand.

/ Lars

Kommentarer

 1. Vilket ställe och vilka snygga bilder! Har funderat på att åka dit men det har inte blivit av, är det staket runt omkring eller är det helt öppet och bara till att traska in?
  Ha det bra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är staket, men med ett stort hål i. Om hundarna vaktat där som skyltarna säger, så har de säkert stuckit för längesedan

   Radera
 2. Undrar också det som Camilla skriver. Om det är öppet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egentligen inte, men ett stort hål i staketet en bit in i buskagen var inbjudande . . .

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Fototriss - Tema djup!

Bulltoftas högsta punkt!