lördag 23 november 2013

Sjönära läge!

När morgonrutinerna var gjorda bestämde jag mig för att ta tag i kameran. Måste erkänna att det inte blivit mycket plåtande de senaste månaderna, men nu skulle jag iväg.  Hade planen att sätta mig på bussen för fär mot Malmö C och sen vidare mot Helsingborg och Sankta Maria-området. På väg mot stationen ändrade sig dock jag och spankulerade ner mot nya konferenscentret som just nu byggs mellan stationen och Hovrätten. Här blir också konserthus mm.
Vidare ut mot Västra Hamnen och Beijerskajen, kajen mittemot Kockums lokaler och där SVT idag har lokaler. Naturligtvis plåtade jag mest hela tiden, både med telefonen och Canonen.


Några paddlande ungdomar svepte förbi och förevigades med min Xperia Z.
Eftersom jag så starkt gillar förfall (missförstå mig nu rätt) tillät jag mig ta några bilder på kåken som håller på att rivas på Kockums verkstäder, där några av våra flitiga lokala konstnärer visat prov på sitt kunnande.
Vet uppriktigt sagt inte hur mycket som tänkts sparas av byggnaderna, men har hört något om att fasaden mot Stora Varvsgatan ska få finnas kvar som minne av storhetstiden då Malmö var en stor industristad.

Drog vidare mot Stapelbäddsparken strax intill. Här var en gång i tiden de riktigt stora fartygen uppbyggda på, innan de sakta fick glida ner mot hamnbassängen och fortsatt finjustering innan den var helt leveransklar. Hur många känner till det tro?
Idag har det byggts upp en skateboardpark i änden av stapelbädden, en av de förnämsta i Europa sägs det.
Längre ut mot Öresund (höll på att skriva havet) byggs det enormt mycket hus idag. Mängder av människor kommer att flytta ut till närheten av vattnet. För inte så längesedan pågick boutställningen BO01 i en annan del av denna konstgjorda halvö. 
Om du kommer allra längst ut befinner du dig där helikopterlandningsplatsen en gång i tiden var. Idag vänder stadsbussen här. Utsikten är bedårande med alla båtar som ligger till på andra sidan hamninloppet. Ofta är stora fartyg förtöjda här medan en strid ström av nya bilar ilar iland. En mängd bilar passerar Malmö varje år och distribueras ut över Skandinavien med hjälp av järnvägen.


På väg in mot stan igen passerar jag Region Skånes skrytbygge vid Dockan Här sitter höjdarna inom regionen och ställer och styr.
Upptäckte som du ser, att massor av maneter intagit hamnen.
Hoppas du nu fått en liten uppfattning av hur det kan se ut på Malmös "sjösida", och kanske t.o.m. inspirerar dig att själv besöka platsen.

Välkomna!

/ Lars

Skicka en kommentar

Bilder jag tycker om.

En av mina favoritplatser, alla kategorier. Söderåsens nationalpark med denna lilla fors mitt inne i parken. / Lars