söndag 22 juli 2018

Pärlor i Pildammsparken!

Pildammsparken i Malmö är välkänd långt upp i landet, och även utanför nordens gränser. De flesta förknippar parken med själva dammen som ju i och för sig är den centrala delen av parken. Vad många inte vet är vad som fanns där innan parken anlades.
År 1914 anordnades en gigantisk utställning, Baltiska utställningen, här med en början i maj. Mycket av alla byggnader var uppbyggda av papp och trävirke, bara för att kunna rivas på ett enkelt sätt direkt efter utställningen.
Det avslutade på ett brutalt sätt då första världskriget började.
Vem har inte hört talas om skotten i Sarajevo där Gavrilo Princip mördade den Österikisk-Ungerska tronföljaren Franz Ferdinand och hans Sophie von Chotec den 28:e juni 1914.




Det är inte lätt att se hur utställningen låg i området, men några avtryck finns än idag. De två första bilderna visar en av monumenten, medan mittbilden visar en modernare installation som har belysning inbyggt.

/ Lars

Inga kommentarer:

Utmed min cykelrunda!

 Jag bor i östra Malmö och har ganska nära ut till naturen därifrån. 2 km österut kommer man över yttre ringvägen som börjar borta vid brofä...