måndag 3 juli 2023

Dessa flygande maskiner.

 På första dagen av andra halvan av 2023 var det en familjedag på Eslövs flygfält. Kulmen på dagen var att dessa maskiner man sett på marken skulle visa upp sig. Trots väder och vind hade väldigt många sökt sig till flygplatsen denna lördag.

Starten var att fallskärmsklubben hoppade ut från sitt stora flygplan. Fem eller om det var sex personer hoppade ut och skulle förhoppningsvis landa precis framför publiken, men vindarna gjorde det inte lätt för dom.

När de landat så for klubbens fem plan upp och svepte förbi innan landningen kom. Efter hand fick vi se både MFI 9 (Malmö Flyg Industri), SAAB Safir, även känd som SK50 från blad annat Ljungbyhed, AN2, en rysk maskin som säkert många eslövsbor både sett och hört förr. Stjärnmotorn har ju samma hastighet hela tiden, medan rotorbladen vinklas för att ändra hastighet på själva planet. Ja på tal om stjärnmotor så fanns det bepudringsplan under 1970-talet just på fältet här som kunde föra ett fruktansvärt oljud när de startade. Jag bodde i andra änden av stan då, och många ggr kunde man inte höra vad de andra sa trots en meter emellan.

Mycket annat visades upp där JAS39 skulle vara höjdpunkten, men regn och moln tilltog precis när den skulle visa upp sig, så det blev bara två korta varv innan färden gick tillbaka till Kallinge.













En annan kul del var Christer Petterssons uppvisning med sin skalamodell av SAAB 32 Lansen.


Nog ser den ut att vara en i skala 1:1, d.v.s. en redig maskin.


/ Lars

Inga kommentarer:

Helsingborg i svartvitt!!!

 De senaste åren har det hänt mycket i de centrala delarna av Helsingborg, ja hela tiden sen min flytt därifrån 1989 har mycket skett. Bland...