söndag 21 juli 2013

Det var en gång - en knutpunkt.

Om man säger knutpunkten, så förknippar alla (eller i alla fall många) det med den stora stationen i Helsingborg, den där alla båtar anländer till liksom alla regionsbussar och tåg.
Men nu är det inte den knutpunkten jag tar upp, utan den som faktiskt hette så en gång. Platsen finns där Bergaliden möter Trädgårdsgatan, Södra Storgatan och Södergatan. Precis där som en insprängd kil mellan Bergaliden och Lilla Bergaliden och längst i väster Södra Storgatan. Komplicerat eller?
Nåväl, för ungefär 30 år sedan låg just på denna plats, som för övrigt bara hyser en parkeringsplats idag, ett gammalt hus som bland annat innehöll Helsingborgs Missionskyrka. Församlingen byggde en ny kyrka i utkanten vid Rosengården någon kilometer öster om Olympia, detta år 1982.
Jag passade på att fotografera i och omkring huset vid några tillfällen.
Så för dig som gammal Helsingborgare kanske det känns igen.

Från Bergaliden.

Från korsningen Bergaliden/Lilla Bergaliden.

Från Lilla Bergaliden

Från Södra Storgatan

Från Södra Storgatan

Från höjden intill lasarettet

Från Trädgårdsgatan
Nu när du ser dessa bilder så kanske det går upp ett ljus hur det hela såg ut, och som säkert en och annan saknar. Idag hade huset säkerligen byggts om till något, kanske en konsertlokal.
Här följer några bilder från ett av trapphusen.

Ett av trapphusen.

Samma trapphus.

Och igen.

Och en gatubild som visar oss Södra Storgatan
Nu rinner det kanske en liten nostalgi-tår nerför din kind, och tänker på allt som fått försvinna för stadens förnyelse, i detta fall en parkeringsplats.

/ Lars

Skicka en kommentar

Bilder jag tycker om.

En Pärlemorfjäril av något slag. Fick in den precis där jag ville i bilden. Oftast så får man ta bilden snabbt utan att kunna kompotionera s...