fredag 23 mars 2012

Röstånga - Nackarpsdalen

Igår var Lalle och jag uppe i Röstånga och tog oss in i Nackarpsdalen som är en yttersta utkant av Nationalparken. Denna plats är väl värt ett besök. Vi var inte många i skogen denna dag då jag gissar att de flesta ville invänta solen och de värmande strålarna.
Vårt egentliga mål var Odensjön som ligger där omgiven av höga bergsknallar (skånska mått mätt) och ser ut som en krater-sjö. 150 meter ska diametern vara och djupet är som mest 19 meter (motsvarar ungefär ett 7-våningshus).

Den första sträckan som vi passerade var ett öppet fält med ett inhägnat område i norra delen, där någon bonde i närheten släpper sina djur under sommarhalvåret. Valde att göra dessa tre bilder i svartvitt.
Efter vi kommit förbi inhägnaden så tar skogen över. Många är det som, precis som jag passerat Nackarpsdalen ute vid landsvägen, just där den svänger i ett underbart landskap av bok-träd. Många har stannat där och rastat men kanske inte begett sig in i skogen. Bilderna du ser här ovan är om man går upp för backen till höger om parkeringen. Den vägen leder ner till Odensjön.


Så här ser sjön ut! På sommaren förekommer konserter ute på en flotte i sjön. Kultur i Natur heter arrangörerna ...

/ Lars

11 kommentarer:

 1. Minns att jag campat på campingplatsen i Röstånga, och i samband med det besökte jag en vacker skog - kanske kan vara i närheten av den du fotograferat i detta inlägg.

  Vackert!
  Staketbilderna är toppen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Denna Nackarpsdal ligger bara ett stenkast från Röstånga. Man når parken via gästis som ligger där i all sin majestät. Men tidpunkten är några veckor för tidigt nu, så om ett tag får ni se fler bilder härifrån ...

   Radera
 2. Det måste ha varit riktigt underbart att gå där :) det ser väldigt vackert ut:)och jätte bra bilder fick du på den natur :)
  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ljuvligt att traska där, helt klart. Hela Söderåsens nationalpark är värd ett besök.
   Tack för att du gillar bilderna ...

   Radera
 3. Vilken härlig natur. Rätt så annorlunda mot Mälardalen. Härliga bilder!! Ha en härlig helg i vårsol och värme. Mvh Susanne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är det som är tjusningen med Sverige, att det ser så olikt ut mot varandra i landskapen. Önskar även dig en fin och skön helg!

   Radera
 4. Nackarpsdalen och Odensjön har nästan något forn-nordiskt över sej. Igår var det som sagt lugnt och stilla men en helg med fint väder under högsäsong nästan myllrar det med folk, ofta med medhavd matsäck. Det finns några bordsgrupper samt papperskorgar och dyl. och det går även att övernatta i ett befintligt vindskydd. Bada kan man nog också göra, men vattnet lär vara kallt under större delen av säsongen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant som du skriver Lalle, det var nog lugnet före stormen. Vi får åka dit igen om en o ½ månad ungefär när grönskan är som vackrast ...

   Radera
 5. Nackarpsdalen och Odensjön påminner mig om min barndom då detta var ett populärt utflyktsmål om man ville resa "lite längre". Jag har inte varit där på minst 50 år, så det är kul att se att det ser "orört ut. Tack för ytterligare ett tips om platser jag borde besöka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att man kan uppliva gamla minnen genom bilderna. Och att det kan bli utflykts-tips för både dig och andra.

   Radera
 6. Fantastiska bilder Lasse på en härlig miljö.
  Vill minnas att jag har fiskat i Odensjön, de har bl a planterat in regnbågsforell och öring. Hur vida man får fiska idag vet jag inte...tycker jag har hört mig surra att fisket har lagts ner i sjön, men jag kan ha fel.

  SvaraRadera

Innan de riktiga höstfärgerna kommit!

För ganska många år sedan hade jag 20:e oktober som dagen då det var optimala höstfärger ute i skogen. Numera har det datumet fått revideras...